søndag 23. juni 2013

Sunnivareisa 2013 - ei vidunderlig ferd

Jeg har lyst til å skrive litt om en flott kunstnerisk opplevelse jeg hadde for noen uker siden. Første helgen i juni hadde jeg kjøpt billetter til «Sunnivareisen 2013» som var en del av Festspillene. Bakgrunnen for min interesse var at søsteren min, Therese, sammen med skuespiller og multitalent Ingvild Thorkildsen, hadde totalansvar for hele det kunstneriske innholdet gjennom dagen. I tillegg var selve hovedinnslaget på reisen et bestillingsverk av Therese som skulle fremføres på øyen Selja.

En hel dag med inntrykk gir masse å fortelle om. Jeg skal ikke skrive om alt – men konsentrere meg om opplevelsen jeg fikk på klosterruinene på Selja, ytterst i havgapet. Har du imidlertid lyst til å lese litt mer om selve arrangementet og programmet for dagen kan du for eksempel kikke her: http://www.fib.no/sunniva.

Og har du lyst til å lære litt om Sunniva-legenden, en historie jeg ikke kjente spesielt godt til, men som jeg fant spennende og interessant, kan du starte med denne artikkelen: http://no.wikipedia.org/wiki/St._Sunniva.

Jeg prøver alltid å få med meg konserter med verk av Therese. Imidlertid ikke i «sympati» eller for å «være hyggelig», men for egen del. Med mange jern i ilden, mye å rekke over og mange ting jeg kunne hatt lyst til å bruke tid får jeg ikke deltatt så ofte på kulturarrangement som jeg kunne ønske meg. Det at jeg har et familiemedlem som med jevne mellomrom presenterer kunst på høyt nivå blir dermed en god «unnskyldning» til å sette av litt tid til kulturelle opplevelser. Det gir meg mye å få muligheten til å ta inn helt andre inntrykk enn hverdagen gir.

Etter en båttur fra Bergen og nordover til Selja, hvor et variert og lærerikt program sammen med flotte omgivelser oppover kystlandskapet fikk tiden til å gå, ankom vi kaien på Selja og skulle så spasere i en prosesjon en liten halvtime over til klosterruinene på øyen.

Langs stien til klosterruinene ble vi møtt med ulike kunstneriske innslag i et vidt spekter. Folkedans, vakker sang og en ensom sjonglør for å nevne noe. Det meste fungerte veldig bra og var særdeles gjennomført. Særlig likte jeg kombinasjonen av det tradisjonelle, det ventede, det som passet inn i omgivelsene – for eksempel stemningsfull korsang – og det surrealistiske, det uventede, det som overhodet ikke passet – tre menneskelige «skulpturer» sittende på hvert sitt oppblåsbare badedyr var kanskje det mest outrerte. «Kult» er kanskje ikke et ord som passer når man skriver om kunstopplevelser – men dette var rett og slett kult.

Konserten var på mange måter bygget over samme lest. Kontraster. Fire sangere i oransje kjeledresser. St. Sunniva i uskyldsrent hvitt.  Et moderne uttrykk, mikset med elementer man tenker seg kunne vært tatt fra «gamledager».

(Bildet er tatt fra Facebooksiden til «Heilage Sunniva - ei storslagen reise»)

Jeg har vært på en god del konserter hvor verk av Therese har vært fremført. Og jeg har sjelden blitt skuffet. Likevel tror jeg dette var det beste jeg har hørt av henne. Kan sikkert ha vært en kombinasjon av omgivelsene, totaliteten i opplevelsen, det at man på mange måter hadde flere timer til å komme inn i et «modus» før selve konserten, men synes det var en usedvanlig flott og sterk opplevelse. Nydelige stemmer i form av Unni Løvlid, Stine Motland, Elin Pehrson Grytting og Silje Aker Johnsen, i perfekt kombinasjon med Bergen pikekor. Noen snakket etterpå om at den eneste demperen var den noe gråe, og til dels våte, dagen. Jeg opplevde ikke det som noe problem. Snarere tvert imot synes jeg faktisk det at tåken lå lavt satte en ekstra spiss på stemningen. Det ga et litt trolsk og mystisk preg. Jeg er faktisk ikke sikker på om det hadde fungert like bra med strålende sol og sommervær.

Da verket var slutt ble jeg nesten paff.. Jeg hadde den følelsen av å være et helt annet sted, men samtidig veldig «tilstede». Var langt inne i historien som ble fortalt, inntrykkene som kom og kjente det nærmest fysisk på kroppen.  Det hele var en svært sanselig opplevelse. Veldig nært. Sterke inntrykk.

Etter konserten gikk vi tilbake samme vei som vi hadde ankommet. Denne gang ledet an av seks tamburslagere, som hadde vært deltagere i konserten. På vei ut av klosterruinene stod det en «æresgarde» av «menneskelige statuer» (elever fra musikk, dans og drama ved Firda videregående skole) med hver sin røde ballong. Igjen – kontraster, akkurat passe surrealistisk. Stemningsfullt og lekent på samme tid.

(Bildet er tatt fra Facebooksiden til «Heilage Sunniva - ei storslagen reise»)

Da vi ankom kaiområdet kom den siste lille detaljen som puttet en elegant finish på det hele.. Tamburslagerne stilte seg opp langs veien, tre på hver side, og delte ut en rød kjærlighet på pinne til alle sammen. Stilig. Og gjennomført. Det var noe vakkert over det å se alle menneskene som hadde delt denne opplevelsen gå rundt med en rød slikkepinne i munnen mens vi ventet på båten som skulle ta oss videre.

----
Vil du vite mer om Therese og musikken hun lager så kan du starte med dette intervjuet, jenten er et råskinn… http://www.ballade.no/nmi.nsf/doc/art2013052811255880357518

----
Hvor er Selja?? Er du i nærheten i sommer anbefaler jeg å ta en tur ut dit – nydelig vakkert er det der..

(Bildet er tatt fra Facebooksiden til «Heilage Sunniva - ei storslagen reise»)

For de historisk interesserte er denne verdt å lese: http://www.nrk.no/sognogfjordane/kva-skjedde-med-gardane-pa-selja_-1.11085778.

----
Ti slutt, her er kortversjonen av legenden om Sunniva (kilde: Wikipedia):

Sunniva skal ha vært en kongsdatter fra Irland som var navngjeten for sin skjønnheten og sin rikdom. En hedensk, brutal og ivrig beiler truet henne til ekteskap, men i stedet for å underkaste seg denne mannen ga hun seg frivillig hen til den ukjente skjebne ved å forlate Irland med sine folk i tre skip uten seil, ror eller årer. Skipene drev nordover og deretter østover til de kom til vestkysten av Norge. Noen av folkene gikk på land på øya Kinn, mens Sunniva og de fleste andre gikk i land på øya Selja som ligger ytterst i Nordfjord i Sogn og Fjordane.

Folk på fastlandet så med mistro på de nyankomne og anklaget dem for å stjele sauer. Den hedenske befolkningen kom mot dem med sverd og ild, men da blåste det opp til en storm. Håkon Ladejarl sendte folk for å drepe dem i den tro at det var hærmenn, men da frelste Gud Sunniva og hennes folk ved å begrave dem under store steiner. Myten vil ha det til at da Olav Tryggvason kom til Selja, fant han velluktende knokler, mens Sunniva så fortsatt ut som hun sov. Det ble bygd en kirke på stedet, og Sunnivas etterlevninger skal ha blitt skrinlagt i 996.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar